Met deze simpele tip heb je snel weer genoeg ruimte in je mailbox.

Je zult het misschien wel eens hebben meegemaakt. Je krijgt een melding dat je mailbox bijna vol zit. Of je kunt al helemaal geen mailtjes meer ontvangen of verzenden. En altijd op een moment dat dit juist niet uitkomt.

In zo’n geval ben je snel geneigd om even makkelijk extra ruimte aan te schaffen voor je online mailbox.
Dit is uiteraard ook precies wat de bekende email giganten zoals Microsoft Outlook en Google Mail willen.

Echter in de meeste gevallen is dit helemaal niet nodig en verplaats je het probleem alleen maar naar een later tijdstip wanneer je mailbox weer vol zit. Dweilen met de kraan open dus.

Wanneer je eens goed naar je e-mails van je overvolle mailbox kijkt zal je ontdekken dat verreweg het grootste gedeelte van je online webruimte hiervan wordt ingenomen door de bijlages in de betreffende e-mailberichten.
Deze bijlages zijn bijvoorbeeld (PDF)documenten of afbeeldingen. Soms zijn deze bestanden meer dan 30 MB groot, terwijl een standaard e-mail bericht slechts enkele KB’s beslaat. Dit ‘vreet’ natuurlijk webruimte. Vaak heb je deze documenten al lang niet meer nodig en kunnen deze zonder problemen worden opgeruimd.

De eenvoudigste manier om deze enorme e-mails als eerste op te schonen is om de mappen van je mailbox, zoals de ‘inbox’ en de ‘verzonden items’ op grootte te sorteren zodat deze als eerste bovenaan je mailbox verschijnen.

Sortering op grootte in MS-Outlook:

Ruimte-vrijmaken-in-je-e-mail-account

Sortering op grootte in de webmail:

Vervolgens kun je alle e-mails welke je niet meer nodig hebt verwijderen. Als je hiervoor de toets combinatie ‘Shift-Delete’ gebruikt zorg je ervoor dat de betreffende mailtjes niet eerst naar je prullenbak worden verplaatst en dat de webruimte ook echt wordt vrijgemaakt.

Mochten er nog documenten in de e-mails tussen staan welke je nog wel nodig hebt, dan kun je deze natuurlijk apart opslaan op je PC. Een andere mogelijkheid is om de e-mails te archiveren naar een lokale map op je PC. In de meeste mail applicaties kun je dit ook automatisch laten doen zoals hieronder afgebeeld in MS-Outlook.

Zo heb je snel weer genoeg ruimte in je mailbox om er weer jaren mails mee te ontvangen en te verzenden zonder extra kosten.